EFA_6965
EFA_6965

press to zoom
EFA_6914
EFA_6914

press to zoom
EFA_6977
EFA_6977

press to zoom
EFA_6965
EFA_6965

press to zoom
1/17

single dwelling

Camhanaich

Camhanaich is located within the rural area of Cushnie, South West of Alford in Aberdeenshire. This remote rural site is surrounded by open fields to the north and east and has areas of woodland to the south & north planted by the client previously.

 

In such a stunning rural location careful consideration was given to how the building form should look and sit on the site. This dwelling has been designed in a staggered H-Plan over a single storey subtly bedding into the landscape around it. The design, whilst evoking a modest contemporary feel, includes elements in the scheme that arouse a historic relation back to the traditional agricultural vernacular which remain within the local area.

The large open plan space to the North with its vaulted ceiling has large glazed elements making the most of the north easterly views down the valley whilst also allowing afternoon and evening sunlight to flood the main living accommodation. The building section to the south houses all of the bedrooms for the property. Here you can also find a good-sized utility space which provides access to the integrated Carport.

 

The building skin of Camhanaich is clad in Ebony Thermopine Cladding.  Apart from the sustainable & aesthetic benefits, this material choice was in direct response to the site context and compliments the landscape in the changing seasons of the Aberdeenshire countryside. The Black Corrugate Steel Roofing compliments the local vernacular and in conjunction with the bespoke designed hidden gutter system recognises the traditional Scottish detail of clipped eaves. This keeps the roof lines simplistic, reduces the building mass and provides a direct relation to period barn style buildings of the 19th & 20th century.

 

The entrance link has been clad in Red Standing Seam Zinc, providing contrasting materials from the adjacent two black timber-clad forms. This, alongside the local reclaimed pink & grey Granite Stonework section, forms the main entrance feature to the house.